Decoreren met brocante

Creatieve toepassingen met brocante

Ik noem mijn creatieve toepassingen, gedecoreerde brocante: 'brokitsch'.
De technieken die ik het liefste toepas zijn: glasverven of porseleinverven, decoupage, ornamenten schilderen, maar ook gewoon het 'knutselen' met oude materialen.

Glasverven
Voor het glasverven zoek in in de kringloopwinkels en op rommelmarkten naar geschikte voorwerpen van glas (zonder kalkrandjes en beschadigingen).  Ik gebruik vooral zwart, wit en grijze tinten. De kopietjes van leuke ornamenten plak ik dan aan de binnenkant en trek dan de lijnen over met porseleinverf (is zonder oplosmiddel). Kleine foutjes corrigeer ik met een wattenstaafje gedrenkt in water. Als het goed gelukt is laat ik het object 24 uur drogen en zet het daarna 30 minuten in de oven op 150 graden. Op deze foto zie je twee glazen voorwerpen die gedecoreerd zijn met glasverf:
Met glasverf kun je ook een oude kan (rechts op de foto) die niet in 'jouw' kleuren is (deze was grijs/rood/geel) gewoon naar je eigen smaak maken. Deze kan is van Société Céramique Maastricht. Zij fuseerden in 1958 met Spinx. Op deze website kun je meer lezen over het decoreren op aardewerk: http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/collecties/decoraties_maastrichts_aardewerk,_1836-1969/decoreren

Ornamenten schilderen
In mijn zoektocht naar een boek met mooie ornamenten kwam ik dit boek tegen: Racinet The world of ornament.

Hierin staan mooie gekleurde voorbeelden. Ik had een 'zwart/wit' boek nodig om mijn grafietpapier goed te kunnen gebruiken: daarvoor heb ik het 'Design Bronnenboek ' van Librero gekocht.

Ik werd getipt door Lut Gielen, decoratieschilder, over het 'Grottesca schilderen' van Carolina d'Ayala Valva uit Rome: http://www.artelier-roma.com/. Je kunt van haar ook een Engelstalig cursusboek kopen voor € 75,-: http://www.obeeliks.com/contents/nl/d411.html. Ik ben zelf eerst begonnen met het schilderen van ornamenten met het boek: 'Decoratief schilderen, technieken en motieven uit de hele wereld' : http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/decoratief-schilderen/666764030/index.html

Met behulp van het Design Bronnenboek heb ik deze tekeningen gemaakt gewoon met grafietpapier en kleurpotloden op acrylpapier en het daarna met behangplaksel (kan dus ook met Modpoge) op een dienblad gelijmd. Het dienblad (uit de kringloopwinkel) had ik al voorzien van een lichte whitewash. Toen het droog was afgelakt met Decorfin vanish, dit is het resultaat. (Het dienblad was maar een Euro bij de kringloop....en nu is het een 'kunstwerk'.) De andere tekening heb ik gemaakt op een muziekblad.


  


Decoupagetechniek
Wil je meer lezen over de geschiedenis van decoupage? Lees dan mijn bericht op: http://www.brocantaria.blogspot.com/search/label/decoupage
Ik heb de servettentechniek ook gebruikt op een oud dienblad. Deze heb ik eerst zwart geschilderd. Daarna heb ik de bovenste laag van mooie servetten gebruikt en erop geplakt met Modpodge of behangplaksel. Na afloop nog een keer nastrijken met Modpodge of behangplaksel, na 24 uur drogen aflakken (bijv. met vernis). Op het laatst heb ik de zijkanten met een witte schoenpoets een whitewash gegeven. Inmiddels gebruik ik zelf alleen nog de 'echte' Modpodge, toch wat handiger in gebruik en eerlijk gezegd vind ik het resultaat er beter uitzien. Als je een andere washing wilt hebben (zwart, wit of verouderd) verdun dan een beetje acrylverf (zwart/wit/okergeel) heel sterk en smeer het met een doek op je voorwerp. Om het te beschermen moet je het aflakken, na 24 uur drogen, met een (parket)lak op waterbasis of vernis.  Je kunt dit ook toepassen op een oud bijbeltje.
 
Met mooi pakpapier kun je een (hoeden) doosje bekleden en die met een uitgeknipte vlinder decoreren.


Decoupage kan ook op een houten kistje. Erg mooi om bijzondere voorwerpen in te bewaren. Ik gebruik nu vaak postzegels, oude boeken of muziekbladen voor het decoreren met decoupage. Je kunt ook oude (mode) prenten of gravures* (vaak zwart/wit 'tekeningen') gebruiken uit tweedehands boeken, dit doe ik dan alleen met boeken waarvan de kaft bijvoorbeeld los zit of in slechte staat is. Voor een verzamelaar is dit boek dan niet meer zoveel waard. Meer voorbeelden van decooupage zijn te vinden op: http://pinterest.com/brocantaria/decoupage-techniques/
*Wil je weten wat een gravure is en hoe die gemaakt werden, of wil je meer informatie over papier, de verschillende soorten druk en gravures, kijk dan op de website: http://www.prentenkabinetbesselaar.nl/overgrafiek.html

Hagedis van Gaudi versus eendjes van Claudia
Voortbordurend op mijn concept om brocante te gaan decoreren vond ik in de Mamamini te Groningen een paar leuke beeldjes (duiven) en ik had nog een paar roze eendjes uit een brocantewinkel.  Naar aanleiding van mijn bezoek aan het Parc Guell van Gaudi in Barcelona wilde ik wat meer gaan werken met felle kleuren. Gaudi werkte met mozaiek van tegeltjes en zelfs kopjes e.d.. Toen ik die vogelbeeldjes zag, moest ik nl. terug denken aan de 'hagedis' van Gaudi en wilde ik er mijn eigen draai aan geven.

Dit zijn de eerste twee werkstukjes, roze eendjes (zijn voor de liefhebber te koop). Om de decoupagetechniek toe te passen op keramiek kun je niet werken met behanglijm. Ik heb hiervoor bij Datema in Groningen van Decorfin waterbased Varnish Gloss gekocht. Een stuk cadeaupapier heb ik in vierkantjes geknipt. Daarna op de eend een laagje vernis aangebracht, een voor een de plaatjes erop geplakt en daarna nog een keer afgelakt (voor een goed resultaat moet je minimaal 3 x lakken daarna licht schuren en nog een paar keer lakken). Ongeveer 1-1,5 uur werk per stuk. Ik heb ze daarna een halfuurtje 'afgebakken' op 150 graden in de oven, net als je met glasverf/porseleinverf doet.

Houten letters die zijn voorzien van een Delftblauwe servet met de decoupagetechniek. Het daarna bijsnijden/knippen om de restjes servet weg te halen is een precies werkje....
Delftsblauwe letters Home decoupagetechniek.
Flesje met decoupage techniek en Delftsblauwe servetten en Varnish Gloss van Decorfin (Decohome Datema Groningen)


Het blauwe waterflesje heb ik als souvenirtje na een heerlijk tapasdiner meegenomen uit Barcelona en die heb ik gewoon met de bovenste laag van Delftsblauwe servetten beplakt (ook met de glanzende vernis):

Stempelen
Er zijn meerdere manieren om afbeeldingen over te brengen op brocante voorwerpen. Je kunt hierbij ook denken aan stempelen of het overbrengen van een afdruk van een afbeelding vanaf de printer (letters). Na droging kun je deze afbeeldingen ook weer gebruiken voor decoupage.

Washi tape/maskingtape
Momenteel is het gebruiken van Japanse Washi tape oftewel maskingtape erg in, vooral bij scrapbooking, maar je kunt het ook gebruiken om mee te decoreren. Je kunt dat ook zelf maken door dubbelzijdig tape te gebruiken met daarop een strook zelf gestempeld papier. 

Op Pinterest staan van beide technieken een paar leuke voorbeelden: http://pinterest.com/brocantaria/diy-and-or-reused-crafts/


'Whitewashen' op schoolbordverf

Met schoolbordverf bereik je ook leuke resultaten omdat de verf goed mat is. Ik heb een oude halspiegel geverfd en daarna ook van een whitewash voorzien. De twee ornamentjes heb ik effen zwart gelaten voor het contrast.

Decoraties maken met brocante
Je hoeft niet altijd echt te gaan knutselen om met brocante te gaan decoreren. Je kunt ook een aantal voorwerpen samen gebruiken ter decoratie. In Frankrijk heb ik een paar leuke oude bijbeltjes en bidprentjes gevonden, die heb ik gewoon met een kanten bandje samengebonden, zie hier het resultaat (ze zijn te koop):


Etageres maken
Deze etagere heb ik gemaakt van 3 ronde dienbladen, 2 kandelaars en een vaasje van de kringloop en een bloem van de Action en.... secondelijm. Later heb ik er toch nog 3 houten deurknopjes onder gezet, staat toch mooier. Alles, behalve de dienbladen zelf, heb ik met whitewash (verdunde witte acrylverf) en een beetje verdunde zwarte acrylverf verouderd.Op deze hobbysite staan erg veel tips om lekker te gaan knutselen voor je huis, evt. ook met de kinderen: http://hobby.blogo.nl/category/wonen-en-decoreren/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je berichtje! Ik zal, indien gewenst, op korte termijn reageren.

Groetjes Brocantaria