Tablescaping oftewel tafelstyling

Tafelstyling
Wanneer je mooie bijzondere brocante of antieke voorwerpen hebt gekocht is het leuk om die op een opvallende plek neer te zetten. Sommige voorwerpen staan al heel lang bij mij op dezelfde plek, maar anderen verplaats ik regelmatig. In Engeland en de USA zetten ze vaak een brocant of antiek 'centerpiece' op tafel als blikvanger. Daaromheen maken ze dan een mooie 'tablescaping' oftewel tafelstyling.

´Tablescaping´ bestaat al sinds 1991 maar het woord is pas in 2006 toegevoegd aan het Oxford American Dictionary. Het woord 'scape' is afkomstig van landscape en is vertaald gewoon 'tafereel'. Een tafereel is volgens ons woordenboek: schilderij; voorstelling; aanschouwelijke voorstelling; gebeurtenis waarop de blik blijft rusten; afbeelding of voorstelling van een gebeurtenis of een bepaalde situatie; schouwspel ', tableau scène.  Dus als ik het letterlijk vertaal zou ik er 'tafelschap' van kunnen maken...., tafeltafereel wijst op een gebeurtenis aan tafel. Tafelschikking heeft meer te maken met 'wie waar' aan tafel moet gaan zitten, dus is de vertaling tafelstyling toch weer beter.

Een beroemde 'Tablescaper' was David Hicks (1929-1998), hij was een meester in het creatief arrangeren en groeperen met allerdaagse objecten, kunstvoorwerpen en accessoires. Tablescaping is de kunst om vanuit je gevoel, je verbeelding een tafel te decoreren. Het is dus eigenlijk 'een verzameling van alles wat je op tafel zet'. Het is de kunst om de tafel te versieren met verschillende voorwerpen zoals tafelkleden, lopers, servetten, placemats, kandelaars, vazen en accessoires. Laat je creativiteit de vrije loop en maak er kleine stillevens van!
Heb je hulp nodig: het is mogelijk om mij op locatie, bijvoorbeeld bij u thuis, in te huren voor een workshop tablescaping. Mail mij voor de mogelijkheden en de kosten: mailto:brocantaria@gmail.com

Inmiddels is tablescaping niet meer alleen bedoeld voor eettafels, maar ook voor dressoirs en side-tables. Mooi gedecoreerde tafels staan dus ook niet meer alleen in de woonkamer, maar ook in de hal of op de slaapkamer. 

Sommige websites en magazines laten je denken dat je heel veel geld kwijt bent voordat je een mooi gedecoreerde tafel hebt. Dat is echt niet nodig als je maar creatief bent. Ik heb zelf bijvoorbeeld veel spullen op de rommelmarkt gekocht, via internet of in de uitverkoop, maar dan wel verzilverd of echt kristal.

Hoe begin je met een ´Tablescape´ een tafelschikking?

Voorbereiding
 • Bedenk een thema, zoals natuur, sport, oosters, romantisch, muzikaal of modern/klassiek of een hoofdkleur.
 • Laat het aansluiten bij de gerechten die je wilt gaan serveren: high tea, tapas of het doel waarvoor je de tafel dekt (verjaardag/Kerst/Pasen).
 • Bedenk welke kleurencombinaties je wilt gaan gebruiken, wil je bijpassende kleuren of contrasterende kleuren? (lees ook het stuk over het kiezen van kleuren verderop in dit artikel)
 • Zoek of koop lintjes, bloemen, takken, kaarsen, stenen en stoffen in bijpassende kleuren. 
 • Kies een blikvanger, meestal bepaald de blikvanger hoe de rest van de tafel eruit zal komen te zien. Gebruik hiervoor een vaas, een mooie plant, een beeldje, een kandelaar of een mooie schaal. Je blikvanger kan ook uit een verzameling van kleinere stukken bestaan. Leg kleine voorwerpen rondom de blikvanger zoals bloemen, blaadjes.
 • Zet alle bruikbare voorwerpen klaar zoals: tafelkleed, lopers,servetten, servetringen, placemats, borden, (dek)schalen, bestek, glazen, kopjes, etagères, kandelaars, kaarsen, vazen, kaartjes (die kun je zelf van tevoren maken op de computer).
 • Zoek naar bruikbare dozen en manden om hoogteverschillen te krijgen, hiermee kun je bijvoorbeeld de blikvanger wat hoger zetten. 
Beginnen
 • Begin met het dekken van het tafellinnen. Je kunt een tafelkleed gebruiken, met daarop een tafelloper en bovenop een placemat, maar gebruik dan wel contrasterende kleuren (bijv. zwart-wit) of bijpassende kleuren (Ton-sur-ton). Echt damast is erg mooi, het is gemaakt van linnen of een combinatie linnen/katoen, deze zijn echter vaak prijzig. Zoek daarom naar tweedehandse, een vlekje hier en daar hoeft niet erg te zijn, dan zet je daar net even een leuk voorwerp bovenop. Je kunt ook een 'damast' tafelkleed (van katoen) kopen bij de Action. Of koop een mooi wit effen laken bij de Wibra of Zeeman. Maak of koop een mooi sjabloon van een ornament of bloem en met textielverf maak je dan je eigen unieke tafelkleed. Gebruik zelfgemaakte placemats van restjes stof.
 • Daarna zet je de gebruiksvoorwerpen neer: de borden en de glazen, vervolg met het bestek en tenslotte de servetten. Zo zie je precies hoeveel ruimte je over hebt voor de decoraties.  Gebruik verschillende vormen schalen en borden of contrasterende kleuren, zoek bijvoorbeeld zes gebloemde dinerborden bij de kringloop en zoek daar zes effen soepborden bij. Of koop een goedkoop servies bij de Xenos en ga die zelf met porseleinverf/glasverf beschilderen met een mooi bloemetje of ornament. 
 • Zet dan de blikvanger neer en begin dan met schikken van kandelaars/vazen, kommetjes eromheen. Zet een paar bijzondere vintage of antieke voorwerpen op tafel om het interessanter te laten lijken. Gebruik eventueel een spiegel om diepte te krijgen onder je blikvanger.
 • Zoek mooie schaaltjes, leg er een mooie servet in en vul op met bloemen, potpourri of (zilver)bestek.
 • Leg het bestek niet naast de borden volgens de etiquette, maar maak per couvert met een mooi lint een strik eromheen en leg dat op het bord.
 • Dienbladen zijn niet alleen praktisch, maar vaak ook erg decoratief met een paar kaarsen erop of een bloemstuk.
 • Als je geen kandelaars hebt, gebruik dan mooie waxinelichthouders of maak er zelf een paar van een paar leuke glazen of schaaltjes. Schik een paar waxinelichtjes op een mooie schaal en decoreer die met houtsnippers of stenen.
 • Groente zoals courgettes of aubergines of fruit kun je ook erg goed gebruiken als decoratie.  
 • Strooi op het laatst wat confetti of losse bloemblaadjes over de tafel en maak hier en daar nog een mooie strik vast. Klaar is je tafel!
Tips voor tablescaping:
 • Als je een bloemstuk gebruikt, zorg er dan voor dat er hoogteverschil in zit of maak er een mooie biedermeier van, maar zet die dan wel wat hoger om het goed op te laten vallen.
  • Geen geld voor dure nieuwe vazen of bloemstukken? Koop een paar wijn-, borrel of champagneglazen bij de kringloop of op de rommelmarkt en doe daar een rozenknop in.
  • Met een stukje oase, wat takjes, schors en klimopbladeren (hedera), twee of drie roosjes en een takje gipskruid, maak je gemakkelijk een interessant klein bloemstukje: 
 
 • Bij een side-table of dressoir kun je goed van hoog naar laag werken (hoog achter en laag vooraan, hoog in het midden en naar buiten toe lager of van links naar rechts). 
 • Boeken zijn erg geschikt om op een side-table hoogteverschillen te maken om een groepje voorwerpen mooi neer te zetten. Koop boeken over kunst of interieurmagazines bij de kringloop!
 • In Nederland zie je op de vensterbanken en tafels vaak twee dezelfde vazen of twee dezelfde potten, maar voor tablescaping is juist een oneven getal van belang voor het maken van een mini stilleven.
 •  Zorg dat je weet wat jouw beste vriendinnen in huis hebben en leen af en toe wat accessoires van elkaar.
Hoe kies je de kleuren voor een tafelstyling?

Neem de kleuren in jouw huis, een bijzonder schilderij, vaas, servies, tapijt, of iets anders wat je erg aanspreekt als inspiratie voor jouw persoonlijke kleurencombinatie. Je kunt ook kijken in jouw klerenkast, welke kleuren heb je daar voornamelijk hangen? Welke kleuren zitten in je favoriete blouse of trui? Wanneer je niet helemaal zeker bent over welke kleuren je voor jouw tablescape kunt gaan gebruiken, is het handig om maximaal 5 basiskleuren te kiezen:  
 1. een lichte crème of een witte basiskleur voor het basisservies en glaswerk al dan niet met goud- of zilveraccenten
 2. een neutrale, bijvoorbeeld grijs of beige. Een warme roze poedertint kan ook of zachtgele, zachtblauwe of zelfs zachtgroene basiskleur.  Want als je een eenvoudige neutrale basiskleur kiest, krijg je een samenhang en dit maakt je andere keuzes gemakkelijker. Kies deze neutrale kleur bijvoorbeeld voor het tafelkleed. Wanneer je van felle kleuren houdt, kun je beter vasthouden aan een grijze/bruine basis 
 3. een kleur naar keuze, kies een van jouw eigen lievelingskleuren en probeer je niet te laten beïnvloeden door de modekleuren (kijk naar je favoriete voorwerp of kledingstuk). Gebruik jouw favoriete kleur voor de accenten, zoals de tafelloper of onderborden, vazen en kandelaars.
 4. een ton-sur-ton kleur (is een tint lichter of donkerder) van de basiskleur, bijvoorbeeld voor de kaarsen of servetten
 5. een accent kleur naar keus, dit kan een felle kleur zijn, voor bijvoorbeeld het bloemstuk, de waterkaraf of kan, de menukaarten of servetringen
Combineer de gekozen kleuren, maar breng wel een accentkleur aan, maar gebruik de felle kleuren alleen als kleuraccent. Hou hier ook rekening mee bij het kiezen van de bloemen of het samenstellen van je boeket. Zo past elk voorwerp toch goed bij de andere en creëer je een eenheid. Pas op met het kiezen van echte modekleuren! Wanneer je nieuwe voorwerpen koopt in alleen maar modekleuren, loop je het risico dat je deze binnen een paar maanden al niet meer zo mooi vind.

Andere sites met interessante informatie:1 opmerking:

 1. Bedankt voor de fijne uitleg en tips! Voor de kerst heb ik nieuwe tabletop items gekocht om de kerst tafelstyling helemaal af te maken. Hopelijk gaat het lukken en vinden mensen het mooi, ben benieuwd! Bedankt voor de inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen

Dank voor je berichtje! Ik zal, indien gewenst, op korte termijn reageren.

Groetjes Brocantaria