Wat is het verschil tussen pleet, plated, plate of verzilverd?
Het woord 'pleet' wordt in Nederland meestal gebruikt voor Sheffield Pleet (verzilverd koper blik). Dit is een imitatie van
zilver en is een verzilverd onedel metaal. In Engeland zelf gebruiken ze de term 'silver plated' voor verzilverd onedel metaal. Maar in het Engels betekend 'plate' zilver, met een percentage zilver van '925' of hoger. Dus English Silver Plate is dus gemaakt van echt zilver.
Sheffield Plate is in de 18e eeuw ontstaan. Thomas Boulsover zou de ontdekker zijn, maar Josiah Hancock maakte deze ontdekking landelijk bekend. Dus hierdoor werden
gebruiksvoorwerpen met de uitstraling van zilver betaalbaarder voor
velen.
De stijl van Sheffield Plate was in de jaren 1750 tot 1780 vooral gericht op kleine voorwerpen zoals servetringen. Daarna tot 1820 werden de mooiere voorwerpen gemaakt, zoals theeserviezen en kandelaars. Ook werd in plaats van koper nu Duits zilver gebruikt, dus als de bovenste laag eraf sleet, was dat minder snel zichtbaar. Vanaf 1838 ging men over op electrolytisch verzilveren.
E.P.N.S. betekend: Electro Plated Nickel Silver. Nickel Silver (soms roestvrij staal) is het basis metaal waarop een laagje zilver is aangebracht. Maar ondanks de naam, is 'nikkel zilver' helemaal niet gemaakt van puur zilver. Het is een mengsel van nickel, zink en koper. Alleen is een dun laagje pure zilver door middel van electrolytisch verzilveren aangebracht om het een zilverglans te geven.
te zien aan de letters
Bestek, jampothouder en bonbonschaal
Het begon met een couvert uit Frankrijk. Het setje is rijkelijk versierd met bloemetjes en is gegraveerd met twee initialen. Daarna vond ik een prachtig versierd voorwerp dat verzilverd leek, het was een jampothouder (zonder deksel). Al zoekend op internet kwam ik erachter dat die van mij erg veel leek op eentje op een veilingsite die van zilver was gemaakt. Mijn jampothouder is ongemerkt, (ook) zonder deksel, maar ik wilde weten of dit ook zilver zou kunnen zijn. Toen ik bij mijn juwelier was, vroeg ik hem hoe ik daar achter kon komen. Hij stelde voor dat ik het de volgende keer mee mocht nemen en dan kon hij een 'zuurtestje' doen. Met de jampothouder in de tas dus terug naar de juwelier en toen bleek dat dit inderdaad zilver was. Ik heb er nog eentje gevonden via MP maar dan met fruit en een klein beetje opengewerkt. Nu heb ik in beide een mooi glas gedaan en er een waxinelichtje in geplaatst. Het zijn zeer originele waxinelichthouders geworden!
Ook heb ik een prachtige taartschep in Duitsland op een internationale veilingsite gevonden, deze heeft een mooie roos in het handvat en dat noemen ze Hildesheimer rose. Een botermesje en een jamlepeltje volgden, daarna een verzilverde bonbonniere oftewel tazza. Het is prachtig versierd. In een heerlijke brocanterie/snuisterwinkeltje in Makkum vond ik een echte verzilverde Rosebowl. Dit is een kommetje op een poot en daarop een opengewerkt dekseltje. Hierin kun je potpourrie doen of een paar roosjes steken in dat dekseltje, dan krijg je een mooi klein biedermeiertje. Deze werden gemaakt rond 1950 in Engeland, hebben een (groen)vilten onderzijde en zijn meestal van het merk: Ianthe.
Hier kun je meer info vinden over zilver (en goud): http://www.antiek-encyclopedie.nl/categorieen/goud-zilver/goud-zilver.htm
Koffiepot, roomstel en dienblad
Via het internet zocht ik een verzilverd dienblad. Ik vond echter een complete set met een koffiepot, roomstel en dienblad op een brocante webwinkel. De prijzen hiervan verschillen nogal, ook is niet elke set compleet (dekseltje mist of er is een dopje af). Het gaat hier om een set die lijkt op de Engelse Leonard Silver, deze wordt nog steeds te koop aangeboden op http://www.replacements.com/
Let op: Je hebt ze ook met een theepot of in een miniversie. Het theepotje is dan maar 10 cm hoog en kon er net een kopje thee in. Dus vraag altijd om de exacte afmetingen. Dit is zo'n minisetje:
Fruitschaal/jardiniere
Een tijdje terug zag ik op een rommelmarkt in Zuidlaren een prachtige brocante fruitschaal staan, maar ik twijfelde of het wel echt 'oud' was en heb het uiteindelijk niet gekocht. Onlangs was ik op vakantie op een kofferbakmarkt in Schoorl en vond daar een vergelijkbare schaal die verzilverd was, maar de voet liet al wat koper doorschemeren. Eigenlijk is dat wel jammer maar door de handgemaakte opengewerkte rand met druiven en de prachtige handgrepen heb ik hem toch gekocht. Deze staat op tafel, met een mooie porseleinen schaal erin van Winterling Markreuther.
Wat een leuke blog.
BeantwoordenVerwijderenKan ik nog wat leren.
Ga je volgen !