Kristal en glas

Vanzelfsprekend hou ik ook van glaswerk en vooral van kristal omdat het glimt en blinkt! Het truukje van mijn schoonmoeder: even met je nagel ertegenaan tikken om te horen welk geluid het glas maakt, om te beoordelen of het kristal is of niet, werkt redelijk goed. Het hoeft niet per se alleen kristal te zijn Maar... ik heb het liefst oud gebruikt glas en kristal en geen nieuw seriewerk uit de fabriek.Wat is het verschil tussen kristal en glas, zie: http://tsjechie.tripod.com/Glas-kristal.htm

Cakeschaaltjes

Het begon met een paar oude cakeschalen (de mooiste is van Copenhagen 'Crystal art glass' Denmark) en ronde schalen van heel dun wit beschilderd glas met een goudrandje. Maar... in mijn huis is momenteel alles zilverkleurig. Omdat ik een workshop glasverven heb gehad besloot ik om het goudrandje gewoon over te verven met een beetje zilverkleurige verf. Dit lukte wonderwel goed en eigenlijk staat het veel beter bij de witte beschildering. De schaaltjes kon je toen overal kopen voor ongeveer een Euro per stuk. Maar inmiddels zijn ze veel duurder geworden en zie je ze ook minder vaak. Blijkbaar zijn er meer mensen op het idee gekomen om deze decoratieve schaaltjes te gaan gebruiken. Wat ik recent wel heb gevonden is een hele zware serveerschaal/vakjesschaal van kristal, handig voor een verjaardag voor tapas.

Decoratief glas

Ik heb vooral een aantal mooie glasbokalen beschilderd en bonbonschaaltjes op voet. Deze zijn ook goed te gebruiken als drijfkaarsenschaal of voor bloemen. Zie ook mijn pagina over decoreren: http://brocantaria.blogspot.com/p/decoreren-en-styling.html)


Karaffen en vazen

In Frankrijk vond ik een prachtige vaas en een karaf met een witte beschildering, het lijkt op een wijnrank, onderop staat (hand)geschilderd 'Fains'. Zelfs na een aantal jaren ben ik dit setje nog niet zat, het staat nog steeds op mijn tafel.

Ik heb een schattig klein karafje gevonden, met een los borrelglaasje als stop. Ook vond mijn vriendin eens een vies karafje zonder stop, met een leuk model, thuis schoongemaakt zag het er al beter uit, maar de beschadigingen gingen niet meer weg. Wel erg decoratief en op internet kwam ik erachter dat het karafje ongeveer € 15,- / € 25,- waard was. Het is wel verzilverd, uit een serie van Distellerie Buton 'Casa Fondata' uit Bologna Italia (na het schoonmaken was de sticker niet meer leesbaar, maar ik had het al opgeschreven). Ik heb er nog eentje gevonden, maar hier heb ik behoorlijk veel meer voor moeten betalen. Hier staat onderop gegraveerd: Distellerie Buton, Bologna Italia, Casa Fondata 1820. Argenterie Comm. G. Galbiati Milano.
De karaf staat rechts op de foto.

Ik zoek nu meer naar gegraveerde karaffen of in elk geval een wat sierlijker vorm. Inmiddels heb ik nog een klein karafje gevonden bij De boerderijenkamer http://www.deboerderijenkamer.nl/ .

Champagneglazen

Met oud- en nieuw in de aantocht vond ik een aantal jaren geleden een paar mooie champagneglazen op voet. Ik was dan ook erg gelukkig dat ik iets later nog weer vier bijna dezelfde vond. Het bleken later dus glazen te zijn van Luminarc (ik zag deze weer bij de rommelmarkt, maar dan met een sticker erop). Maar inmiddels heb ik nog weer vier op de kop kunnen tikken, deze zijn van kristal. Het leuke van deze decoratieve glazen is dat je er meer mee kunt dan alleen champagne in schenken. Deze modellen zie je tegenwoordig niet nieuw, dus als ik ze weer eens tegenkom neem ik ze toch weer mee om af en toe cadeau te geven. (Helaas zijn ook deze steeds schaarser te vinden). Ik gaf eens aan een vriendin een setje met kleine kerstballetjes erin en aan een andere onlangs een setje op een mooie zilverkleurige vierkante schaal opgemaakt met rode roosjes erin. Vond ik een leuk persoonlijk cadeau (zij gelukkig ook!) en het zag eruit alsof het zo uit de bloemenwinkel kwam! Van mijn vriendin kreeg ik een leuk bordje met een paar lage gegraveerde glaasjes op voet met in elk een bloem, net zo leuk! Evenzo gelukkig was ik met een setje glazen die ik van een kennis van mijn schoonmoeder kreeg. Die staan nu samen met de kleine karafjes op een taartschaal.

Taartschalen en stolpen

Het is leuk om naar mooie taartschalen te zoeken met een stolp of om losse stolpen op een (gebloemde) porseleinen taartschaal te zetten. Ik heb inmiddels 1 mooie kristallen taartschaal, een gewoon glazen taartschaal en drie stolpen. Door een paar gietijzeren kroontjes op 2 gewone glazen vazen te zetten krijg je hetzelfde idee als bij een stolp, leuk met een paar kitsch beeldjes erin. (Zie ook de pagina Tablescaping.)
Wanneer je van een mooie glazen bokaal geen deksel hebt, maar wel het onderbord, zet hem dan gewoon op de kop met een leuk bloemetje eronder. Zo gebruik je deze als stolp.


Onderstaande stolp is te koop omdat ik een andere gebruik....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je berichtje! Ik zal, indien gewenst, op korte termijn reageren.

Groetjes Brocantaria